Tack vi har tagit emot ditt meddelande!
Ojdå! Något gick fel, vänligen försök igen senare.

Hornsgatan 50A
118 21 Stockholm

07:45 - 17:00
07:45 - 17:00
07:45 - 16:00
07:45 - 17:00
07:45 - 12:00

Mån
Tis
Ons
Tor
Fre

Karies hos barn och ungdomar - Förebyggande åtgärder och behandlingsalternativ

Förebyggande åtgärder för att undvika karies hos barn och ungdomar

Rengöring av tänderna och tandköttet hemma

Karies, eller hål i tänderna, är en vanlig tandproblem hos barn och ungdomar. Detta beror på att barns tänder är mer mottagliga för karies än vuxnas tänder. Karies kan orsaka smärta och obehag, och om det inte behandlas i tid kan det leda till allvarliga tandproblem. I denna artikel kommer vi att titta på några förebyggande åtgärder och behandlingsalternativ för karies hos barn och ungdomar.

Förebyggande åtgärder:

• Rengöring av tänderna och tandköttet hemma: Det är viktigt att barn lär sig att borsta tänderna ordentligt och regelbundet för att undvika karies. Det rekommenderas att borsta tänderna två gånger om dagen i minst två minuter per gång, och använda tandtråd eller mellanrumsborstar för att rengöra mellan tänderna.

• Begränsa sötsaker och kolhydrater i kosten: Att minska intaget av socker och kolhydrater kan minska risken för karies.

• Reguljär tandvård och besök hos tandläkare: Reguljär tandvård och besök hos tandläkare är viktigt för att upptäcka och behandla karies i ett tidigt skede.

Behandlingsalternativ:

• Fyllningar: Om karies upptäcks tidigt kan det ofta behandlas med en fyllning. En fyllning består av en blandning av material som placeras i hålet för att återställa tandens form och funktion.

• Rotfyllning: Om karies har nått tandens inre del, pulpahålan, kan det krävas en pulpabehandling för att rädda tanden. En pulpabehandling innebär att tandläkaren tar bort den skadade pulpan och ersätter den med en fyllning.

• Tandutdragning: Om karies är allvarlig och inte kan behandlas med andra metoder kan tanden behöva dras ut. Tandutdragning görs vanligtvis under lokalbedövning.

Som förälder är det viktigt att uppmuntra och hjälpa ditt barn att ta hand om sina tänder på rätt sätt. Boka tid för tandvård regelbundet och se till att ditt barn borstar tänderna ordentligt och undviker sötsaker och kolhydrater. Om du misstänker att ditt barn har karies eller andra tandproblem, kontakta din tandläkare för råd och behandling.

Ring oss på Mariatorgets tandläkarmottagning för att boka tid för tandvård för hela familjen. Vi erbjuder professionell tandvård och behandling för alla åldrar.

Läs mer om vår behandling

Undersökning

Regelbundna tandläkarbesök förebygger tandproblem. Vid undersökningen kontrolleras tänder, tandkött och röntgenbilder tas vid behov. Ta hand om din munhälsa idag.

Melika Eken

Tandsköterska

Kontakta oss

Tack!

Vi har tagit emot ditt meddelande och hör av oss så snart vi kan.
Oops! Something went wrong while submitting the form.