Tack vi har tagit emot ditt meddelande!
Ojdå! Något gick fel, vänligen försök igen senare.

Hornsgatan 50A
118 21 Stockholm

07:45 - 17:00
07:45 - 17:00
07:45 - 16:00
07:45 - 17:00
07:45 - 12:00

Mån
Tis
Ons
Tor
Fre

Första tandläkarbesöket för barn - vad man kan förvänta sig och hur man förbereder barnet inför besöket

Första tandläkarbesöket för barn - Vad du behöver veta

Vid första tandläkarbesöket för barn är det vanligt att tandläkaren börjar med en kort undersökning av barnets tänder och munhåla. Detta tar vanligtvis inte mer än några minuter. Efter undersökningen kan tandläkaren diskutera eventuella problem eller frågor med föräldrarna och ge råd om tandvård för barnet. Totalt brukar ett första tandläkarbesök ta cirka 20-30 minuter.

Tidsåtgång och rutiner

Förberedelser

För att förbereda barnet inför tandläkarbesöket är det bra att prata med barnet på ett positivt och uppmuntrande sätt. Förklara vad som kommer att hända och varför det är viktigt att besöka tandläkaren regelbundet. Försök att undvika att tala om smärta eller obehag, då detta kan skapa oro och ångest hos barnet. Istället kan man fokusera på att berätta om tandläkarens roll i att hjälpa till att hålla tänderna friska.

Tandläkarens roll

Tandläkaren har som främsta uppgift att undersöka barnets tänder och munhåla för att upptäcka eventuella problem i ett tidigt skede. Tandläkaren kommer också att ge råd om tandvård för barnet och svara på eventuella frågor eller oro som föräldrarna eller barnet själv kan ha.

Tips för att hjälpa barnet att känna sig bekvämt

För att hjälpa barnet att känna sig tryggt och bekvämt under tandläkarbesöket kan man använda sig av olika tekniker. Att leka tandläkare hemma med dockor eller mjukdjur kan vara ett sätt att förbereda barnet på vad som kommer att hända. Att ta med en favoritleksak eller bok kan också ge barnet något att fokusera på under undersökningen. Tandläkaren kan också erbjuda barnet en belöning efter besöket, till exempel en liten leksak eller klistermärke.

Att förbereda barnet inför det första tandläkarbesöket och göra det till en positiv upplevelse kan bidra till att barnet känner sig tryggt och bekvämt vid framtida tandläkarbesök.

Läs mer om vår behandling

Undersökning

Regelbundna tandläkarbesök förebygger tandproblem. Vid undersökningen kontrolleras tänder, tandkött och röntgenbilder tas vid behov. Ta hand om din munhälsa idag.

Melika Eken

Tandsköterska

Kontakta oss

Tack!

Vi har tagit emot ditt meddelande och hör av oss så snart vi kan.
Oops! Something went wrong while submitting the form.