Tack vi har tagit emot ditt meddelande!
Ojdå! Något gick fel, vänligen försök igen senare.

Hornsgatan 50A
118 21 Stockholm

07:45 - 17:00
07:45 - 17:00
07:45 - 16:00
07:45 - 17:00
07:45 - 12:00

Mån
Tis
Ons
Tor
Fre

Högkostnadsskydd för tandvård - Så fungerar det

Högkostnadsskydd för tandvård

Högkostnadsskyddet för tandvård är till för personer som har höga tandvårdskostnader och ger dig möjlighet att bara behöva betala en del av kostnaden själv när den överstiger ett visst belopp.

Kriterier för att ta del av högkostnadsskyddet

För att ta del av högkostnadsskyddet måste du uppfylla följande kriterier:

Du måste fylla minst 24 år under året

Du måste vara försäkrad i Sverige, vilket innebär att du bor eller arbetar här. Det finns dock några undantag från denna regel, så även du som bor i ett annat land än Sverige kan i vissa fall få ersättning genom högkostnadsskyddet.

Användning av högkostnadsskyddet

Du kan använda högkostnadsskyddet för de flesta tandvårdstjänster, men det finns vissa undantag som exempelvis kosmetisk tandvård och tandvård som ingår i ett avtal om abonnemangstandvård. Tandvård som ingår i en sjukdomsbehandling ingår inte heller i högkostnadsskyddet för tandvård.

Ersättning och referenspriser

Ersättningen du får genom högkostnadsskyddet beror på hur mycket du har betalat under året för tandvården. Du betalar själv kostnader som under ett år är sammanlagt 3 000 kronor enligt statens referenspriser eller tandläkarens/tandhygienistens priser om de är lägre. Sedan får du ersättning för:

50% av kostnader som överstiger 3 000 kronor

85% av kostnader som överstiger 15 000 kronor.

Referenspriset är ett fast pris som bestäms av staten för varje åtgärd som ger rätt till statligt tandvårdsstöd. Tandläkaren eller tandhygienisten sätter sina priser själva och om de tar ett högre pris än referenspriset för en åtgärd som ingår i behandlingen, får du inte ersättning för det belopp som överstiger referenspriset utan måste betala det själv.

Räkning av högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet räknas per år, vilket innebär att alla åtgärder som görs under en sammanhängande period på tolv månader räknas in i ditt högkostnadsskydd. Du kan själv bestämma att en ny ersättningsperiod ska börja innan den tidigare har löpt ut, vilket kan vara fördelaktigt när du står inför en större behandling. För att använda högkostnadsskyddet behöver du inte ansöka om ersättningen, utan din tandläkare eller tandhygienist drar av den från din räkning.

Läs mer om vår behandling

Undersökning

Regelbundna tandläkarbesök förebygger tandproblem. Vid undersökningen kontrolleras tänder, tandkött och röntgenbilder tas vid behov. Ta hand om din munhälsa idag.

Melika Eken

Tandsköterska

Kontakta oss

Tack!

Vi har tagit emot ditt meddelande och hör av oss så snart vi kan.
Oops! Something went wrong while submitting the form.