Tack vi har tagit emot ditt meddelande!
Ojdå! Något gick fel, vänligen försök igen senare.

Hornsgatan 50A
118 21 Stockholm

07:45 - 17:00
07:45 - 17:00
07:45 - 16:00
07:45 - 17:00
07:45 - 12:00

Mån
Tis
Ons
Tor
Fre

Hål i tänderna - allt du behöver veta om karies

Vad är karies?

Karies, hål i tänderna är en vanligt förekommande sjukdom som kan drabba tänderna. Sjukdomen orsakas av syror som bildas av bakterier som sitter på tandytan som bryter ned tanden inifrån och ut. Tandens skydd mot dessa syror kan förstärkas genom att rengöra tanden så att bakteriemängden minskar eller genom att tillföra fluor som stärker tanden.

Syrorna bryter ner tandemaljen, som är det hårda, yttre skiktet på tanden. Om tandmineralerna bryts ner tillräckligt mycket, kan ett hål in i tanden bildas och infektionen fortsätter sin väg genom tanden och kan tillslut närma sig nerven i tanden.

Karies kan påverka alla åldrar, men är vanligast hos barn och äldre. Riskfaktorer för karies inkluderar dålig kost (småätande, högt intag av socker, dålig munhygien, torr mun, försämrad salivproduktion, plack, och oregelbunden tandläkarvård.

Behandling av karies

Behandlingen för karies varierar beroende på vilket stadium karies befinner sig i. Om karies är begränsad till emaljen räcker det med förebyggande åtgärder som är anpassade utifrån patientens behov. Om karies fått en större utbredning i tandens mjukare inre skikt, kan tanden behöva en komposit (plastliknande) lagning och avlägsnande av infektionen. I svårare fall kan tanden behöva en rotfyllning som innebär att man tar bort nerv-komplexet i tanden och ersätter det med ett fyllningsmaterial.

Förebyggande av karies

För att förebygga karies är det viktigt att upprätthålla god munhygien genom att borsta tänderna regelbundet, använda tandtråd och begränsa intaget av socker och andra kolhydrater men en individanpassad plan är alltid det bästa alternativet. Regelbundna tandläkarundersökningar är också viktiga för att upptäcka och behandla karies tidigt.

Regelbunden tandborstning

Borsta tänderna minst två gånger om dagen i minst två minuter varje gång med fluortandkräm.

Användning av tandtråd och mellanrumsborste

Använd tandtråd eller mellanrumsborste en gång om dagen för att rengöra mellan tänderna där tandborsten inte når, detta motsvarar ungefär 40% av ytorna på tänderna!

Undvika socker och syror

Undvik mat och dryck som är höga i socker och sura eftersom de kan på sikt bryta ner tandsubstans och orsaka karies.

Regelbundna tandläkarundersökningar

Besök tandläkaren regelbundet för kontroller och rengöringar för att upptäcka och behandla eventuell karies i tid.

Vanliga frågor om karies

Kan karies läka av sig själv?

Nej, karies kan inte läka av sig själv, men det kan stanna av.

Är tandfyllningar permanenta?

Tandfyllningar är inte permanenta, men de kan hålla i flera år med god munhygien och regelbundna tandläkarbesök.

Kan karies orsaka andra tandproblem?

Ja, obehandlad karies kan leda till att infektionen fortsätter genom tanden och infekterar tandroten och kan på sikt leda till att tanden måste tas bort.

Genom att följa dessa tips kan du undvika karies och upprätthålla en god tandhälsa. Boka en tid hos tandläkaren för kontroll och rådgivning om hur du kan förebygga karies och andra tandproblem.

Läs mer om vår behandling

Undersökning

Regelbundna tandläkarbesök förebygger tandproblem. Vid undersökningen kontrolleras tänder, tandkött och röntgenbilder tas vid behov. Ta hand om din munhälsa idag.

Daniel Daneshmir

Tandläkare

Kontakta oss

Tack!

Vi har tagit emot ditt meddelande och hör av oss så snart vi kan.
Oops! Something went wrong while submitting the form.