Tack vi har tagit emot ditt meddelande!
Ojdå! Något gick fel, vänligen försök igen senare.

Hornsgatan 50A
118 21 Stockholm

07:45 - 17:00
07:45 - 17:00
07:45 - 16:00
07:45 - 17:00
07:45 - 12:00

Mån
Tis
Ons
Tor
Fre

Rädda din tand med en rotfyllning

Rotfyllning: Vad det är och vad du kan förvänta dig

Rotfyllning är en behandling som används för att rädda en tand vars nerv blivit skadad, infekterad eller inflammerad. Om du har en tand som har djup karies eller har utsatts för en skada som har skadat tandens nerv, kan en rotfyllning vara nödvändig för att rädda tanden. Under en rotfyllning avlägsnar tandläkaren den infekterade, skadade eller inflammerade pulpan (nervvävnaden) inuti tanden. Sedan rengör och fyller tandläkaren tanden med en tät fyllning för att förhindra ytterligare infektion.

När behöver man en rotfyllning?

Rotfyllning kan behövas av olika anledningar. Kariesangrepp, om dessa inte behandlas i tid, kan de tränga djupt in i tanden och nå pulpan, vilket kan leda till infektion. Detta kan kräva en rotfyllning för att rädda tanden och förhindra ytterligare skada. Allvarliga skador på en tand till följd av trauma eller olyckor kan också skada pulpan och göra en rotfyllning nödvändig för att behandla den skadade tanden och undvika infektion. Om du upplever ihållande tandvärk, särskilt när du tuggar eller applicerar tryck på tanden, kan detta vara ett tecken på en inflammerad eller infekterad pulpa. I sådana fall kan en rotfyllning vara nödvändig för att lindra smärtan och åtgärda problemet.

Hur går en rotfyllning till och eftervårdstips

En rotfyllning utförs vanligtvis under två till tre besök hos tandläkaren. Under första besöket kommer tandläkaren att bedöva tanden och göra en öppning i toppen av tanden för att komma åt nerven. Nerven och eventuella infekterade delar av tanden avlägsnas och tanden fylls sedan med en tät temporär fyllning. Under nästa besök kontrollerar tandläkaren att rengöringen har varit lyckad och att tanden inte längre är infekterad. Om allt ser bra ut, förseglas tanden permanent för att skydda den från ytterligare infektion.
Efter en rotfyllning kan tanden kännas öm och känslig. Detta är normalt och kan lindras med receptfria smärtstillande medel. Du bör också undvika att tugga på tanden tills den är helt läkt. Det är också viktigt att du fortsätter att borsta och använda tandtråd som vanligt för att hålla tanden ren och frisk.

Rotfyllning är en vanlig tandvårdsbehandling som kan rädda en tand från att behöva dras ut. Om du upplever obehag, smärta eller känslighet i en tand, speciellt vid intag av varma eller kalla livsmedel, kan det vara en indikation på att en rotfyllning kan vara nödvändig för att åtgärda problemet. Vi rekommenderar att du bokar en tid för en konsultation hos oss för att få mer information och professionell rådgivning angående rotfyllning och andra tandvårdsbehandlingar. Vårt team av erfarna tandläkare finns här för att hjälpa dig och svara på alla dina frågor. Ta steget mot att bevara din tandhälsa genom att kontakta oss idag.

Läs mer om vår behandling

Undersökning

Regelbundna tandläkarbesök förebygger tandproblem. Vid undersökningen kontrolleras tänder, tandkött och röntgenbilder tas vid behov. Ta hand om din munhälsa idag.

Daniel Daneshmir

Tandläkare

Kontakta oss

Tack!

Vi har tagit emot ditt meddelande och hör av oss så snart vi kan.
Oops! Something went wrong while submitting the form.