Tack vi har tagit emot ditt meddelande!
Ojdå! Något gick fel, vänligen försök igen senare.

Hornsgatan 50A
118 21 Stockholm

07:45 - 17:00
07:45 - 17:00
07:45 - 16:00
07:45 - 17:00
07:45 - 12:00

Mån
Tis
Ons
Tor
Fre

Tandolyckor hos barn och ungdomar - Förebyggande åtgärder och hantering av skador

Förebyggande åtgärder för tandolyckor

Tandolyckor kan ske när som helst, men det är särskilt viktigt att vara medveten om risken för skador hos barn och ungdomar som är aktiva i sport och lek. En olycka kan orsaka allt från en liten spricka till en helt avknäckt tand. Att ha kunskap om förebyggande åtgärder och hur man ska hantera en tandolycka kan vara avgörande för att minimera skadan och snabbt kunna få hjälp.

Använd tandskydd vid kontakt- och kollisionssporter, såsom hockey och fotboll.Undvik hårda och krossande föremål som kan orsaka skador på tänderna, till exempel hårda godisar eller öppna flaskor.Tänk på att förhindra fall genom att till exempel ha halkskydd på golvet och sätta upp grindar på trappor.Ha regelbundna tandläkarbesök för att upptäcka eventuella problem och ta åtgärder i tid.

Vad man ska göra vid en tandolycka

Var lugn och försök att inte orsaka ytterligare skada.Kontrollera om det finns någon blödning eller svullnad.Hitta den skadade tanden eller tandbiten och spara den om möjligt.Skölj försiktigt munnen med ljummet vatten och placera en kall kompress utanpå kinden för att minska svullnad.Kontakta tandläkaren för en akut tid.

Hur man hanterar en skadad tand

Om tanden är avknäckt, placera den i mjölk eller saltvatten tills man kan få professionell hjälp.Om en tand har flyttats på plats, undvik att röra vid den och låt tandläkaren hantera den.Om en tand är sprucken eller skadad på något annat sätt, kontakta en tandläkare så snart som möjligt.

Att vara förberedd på tandolyckor kan göra skillnad i hur väl man klarar av att hantera en sådan situation. Genom att följa förebyggande åtgärder och veta hur man ska agera vid en olycka kan man hjälpa till att skydda barnets tänder och minska risken för allvarliga skador.

Läs mer om vår behandling

Undersökning

Regelbundna tandläkarbesök förebygger tandproblem. Vid undersökningen kontrolleras tänder, tandkött och röntgenbilder tas vid behov. Ta hand om din munhälsa idag.

Melika Eken

Tandsköterska

Kontakta oss

Tack!

Vi har tagit emot ditt meddelande och hör av oss så snart vi kan.
Oops! Something went wrong while submitting the form.