Tack vi har tagit emot ditt meddelande!
Ojdå! Något gick fel, vänligen försök igen senare.

Hornsgatan 50A
118 21 Stockholm

07:45 - 17:00
07:45 - 17:00
07:45 - 16:00
07:45 - 17:00
07:45 - 12:00

Mån
Tis
Ons
Tor
Fre

Tandtråd - Din bästa vän i kampen mot plack

Vikten av tandtråd i din munhygienrutin

Tandtråd är en viktig del av en god munhygienrutin eftersom den hjälper till att ta bort plack och matrester mellan tänderna där tandborsten inte kan nå. I denna artikel kommer vi att gå igenom varför tandtråd är viktigt, hur man använder tandtråd korrekt, alternativ till traditionell tandtråd och hur man gör tandtrådning till en daglig rutin.

1. Varför är tandtråd viktigt?

Tandtråd kompletterar tandborstning genom att rengöra områden som är svåra att nå med en tandborste. Genom att använda tandtråd regelbundet förebygger du tandköttsinflammation och karies som kan uppstå mellan tänderna. Att använda tandtråd dagligen kan även bidra till att förbättra andedräkten och upprätthålla en god övergripande munhälsa.

2. Hur man använder tandtråd korrekt

För att använda tandtråd på rätt sätt, börja med att bryta av en lagom lång bit av tandtråd (ungefär 40-50 centimeter). Håll tandtråden ordentligt mellan tummen och pekfingret på båda händerna och glid försiktigt tandtråden mellan tänderna med en sicksackrörelse. När tandtråden når tandköttet, följ tandens kontur och rengör under tandköttskanten. Var försiktig för att undvika att skada tandköttet. Använd en ny del av tandtråden för varje tand för att förhindra att plack sprids mellan tänderna.

3. Alternativ till traditionell tandtråd

Om du har svårt att använda traditionell tandtråd kan du överväga att prova några alternativ som kan vara enklare att använda. Interdentalborstar är små borstar som är utformade för att rengöra mellan tänderna och kan vara mer praktiska för vissa personer. En annan möjlighet är att använda en Waterpik, eller munvattenstråle, som använder en stråle av vatten för att rengöra mellan tänderna och längs tandköttet. Slutligen finns det tandstickor i plast eller trä som också kan användas för att rengöra mellan tänderna.

4. Tandtrådning som en daglig rutin

För att maximera fördelarna med tandtråd bör du göra det till en del av din dagliga munhygienrutin. Tandtråd minst en gång om dagen, helst på kvällen innan du går och lägger dig, för att säkerställa att du tar bort plack och matrester som har samlats under dagen. Genom att göra tandtrådning till en vana kommer du att förbättra din munhälsa och minska risken för tandköttsproblem och karies. Att använda tandtråd i kombination med en effektiv tandborstningsteknik och regelbundna tandläkarbesök är avgörande för att upprätthålla en frisk och ren mun.

Läs mer om vår behandling

Undersökning

Regelbundna tandläkarbesök förebygger tandproblem. Vid undersökningen kontrolleras tänder, tandkött och röntgenbilder tas vid behov. Ta hand om din munhälsa idag.

Melika Eken

Tandsköterska

Kontakta oss

Tack!

Vi har tagit emot ditt meddelande och hör av oss så snart vi kan.
Oops! Something went wrong while submitting the form.