Tack vi har tagit emot ditt meddelande!
Ojdå! Något gick fel, vänligen försök igen senare.

Hornsgatan 50A
118 21 Stockholm

07:45 - 17:00
07:45 - 17:00
07:45 - 16:00
07:45 - 17:00
07:45 - 12:00

Mån
Tis
Ons
Tor
Fre

Munhälsa och allmänhälsa hos äldre - Hur tandhälsan påverkar den allmänna hälsan hos äldre och vice versa.

Munhälsa och allmänhälsa hos äldre

Munhälsa och allmänhälsa är nära sammanflätade, särskilt hos äldre. Forskning har visat att dålig tandhälsa kan påverka den allmänna hälsan hos äldre, och vice versa.

Effekter av tandproblem på äldres hälsa

Tandproblem kan orsaka smärta och obehag, vilket kan leda till nedsatt livskvalitet och minskad förmåga att äta och tala. Dessutom kan tandproblem leda till infektioner och inflammationer som kan sprida sig till andra delar av kroppen, inklusive hjärtat.

Tandvård för äldre

Det är viktigt för äldre att ta hand om sin tandhälsa genom regelbunden tandvård och god munhygien. Detta inkluderar att borsta tänderna två gånger om dagen med en mjuk tandborste, använda tandtråd och munsköljmedel för att rengöra mellan tänderna, och undvika att använda tobak och överkonsumera sötsaker och syrliga livsmedel som kan skada tandemaljen.

Reguljära tandläkarbesök

Utöver detta bör äldre besöka tandläkaren regelbundet för undersökningar och professionell rengöring. Detta kan bidra till att upptäcka och behandla tandproblem i ett tidigt skede, vilket kan förhindra allvarliga konsekvenser som tandförlust och infektioner. Det är också viktigt att informera tandläkaren om eventuella mediciner som tas, då vissa läkemedel kan påverka tandhälsan och kräva särskild uppmärksamhet.

Integrering av tandvård och allmän sjukvård

För att förbättra den allmänna hälsan hos äldre kan det vara fördelaktigt att integrera tandvård i hälso- och sjukvården, genom exempelvis samarbeten mellan tandvårdspersonal och läkare. Därigenom kan tandvård och allmän sjukvård samverka för att upptäcka och behandla tandproblem som kan ha en negativ inverkan på den allmänna hälsan.

Läs mer om vår behandling

Undersökning

Regelbundna tandläkarbesök förebygger tandproblem. Vid undersökningen kontrolleras tänder, tandkött och röntgenbilder tas vid behov. Ta hand om din munhälsa idag.

Melika Eken

Tandsköterska

Kontakta oss

Tack!

Vi har tagit emot ditt meddelande och hör av oss så snart vi kan.
Oops! Something went wrong while submitting the form.