Tack vi har tagit emot ditt meddelande!
Ojdå! Något gick fel, vänligen försök igen senare.

Hornsgatan 50A
118 21 Stockholm

07:45 - 17:00
07:45 - 17:00
07:45 - 16:00
07:45 - 17:00
07:45 - 12:00

Mån
Tis
Ons
Tor
Fre

Visste du att det finns olika typer av tandsten?

Vad är tandsten?

Tandsten, är hårda beläggningar som bildas på tändernas yta. Det är ett vanligt tandproblem som kan delas in i två kategorier: supragingival (ovanför tandköttet) och subgingival (under tandköttet). Tandsten hjälper bakterier att fästa till tanden och kan därmed öka graden av inflammation i tandköttet vilket i sin tur kan leda till att käkbenet drar sig tillbaka.

Supragingival tandsten - Tandsten ovanför tandköttet

Supragingival tandsten bildas ovanför tandköttslinjen och kan vara synlig som gulaktiga eller bruna beläggningar på tänderna. Den bildas mer hos vissa patienter och när bakterier i plack inte tas bort ordentligt genom tandborstning och rengöring mellan tänderna.

Subgingival tandsten - Tandsten under tandköttet

Subgingival tandsten bildas under tandköttet och är vanligtvis mörkare i färgen än supragingival tandsten. Denna typ av tandsten är inte synlig för blotta ögat och kan bara avlägsnas av en tandläkare eller tandhygienist med hjälp av specialverktyg. Bedövning behövs oftast för att ta bort denna tandsten.

Hur förebygger man tandsten?

För att förebygga tandsten är det viktigt att borsta tänderna ordentligt minst två gånger om dagen. Använd också tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen för att rengöra mellan tänderna där tandborsten inte når. Regelbundna tandläkarundersökningar och rengöringar är också viktiga för att upptäcka och avlägsna tandsten.

Läs mer om vår behandling

Undersökning

Regelbundna tandläkarbesök förebygger tandproblem. Vid undersökningen kontrolleras tänder, tandkött och röntgenbilder tas vid behov. Ta hand om din munhälsa idag.

Daniel Daneshmir

Tandläkare

Kontakta oss

Tack!

Vi har tagit emot ditt meddelande och hör av oss så snart vi kan.
Oops! Something went wrong while submitting the form.